L’Huillier - Coburg-kastély, EdelényÖsszes műemlékünk

L’Huillier - Coburg-kastély, Edelény

Az edelényi L'Huillier - Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. Az 1716-30-ig épült együttest a lotharingiai származású L'Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A Bódva szigetén álló kastélyt különlegessé teszik freskókkal díszített helyiségei.

Tisztelt Látogatóink!

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

Az Edelényi Kastélysziget a Forster Központ új honlapján >>>

Elindult az edelényi L’Huillier - Coburg–kastély új honlapja

Látogatóink a kastély új honlapján tájékozódhatnak további részletekről, újdonságokról, a kastély felújításának mindennapjairól: http://edelenyikastelysziget.hu

Beszámoló az uniós projektjeink edelényi munkáiról

Az edelényi Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ kivitelezési munkálatai 2009 nyarán kezdődtek el.

Megújuló történeti kertek; a nyertes KEOP pályázatokról szóló közleményünk:
Letöltés >>>

A kastély parkja

Edelény/Edeleny_holtag_kastely_melletti_szakasza_honlapra_medium.jpgA Bódva-folyó szigetén álló edelényi L'Huillier - Coburg-kastély tájképi kertjét a 19. század elején alakították ki. A Bódva a park egyik legfontosabb látványeleme volt. A 20. század második felében végrehajtott folyószabályozás következtében a Bódva egykori főága holtággá vált, és mára csaknem száraz, szemetes árokká változott.

2008-ban KEOP-os pályázat nyomán elkezdődött a helyreállítás első üteme az edelényi L'Huillier - Coburg-kastély parkjában.

Ide kattintva a Kastély-sziget körüli Holt-Bódvaág revitalizációját bemutató honlapra navigál!

Az edelényi kastély története

Edelény/Edeleny_honl2.jpgL'Huillier katonaként részt vett a török elleni küzdelemben, Buda visszafoglalásában, s e harcok során szerzett érdemeiért bárói címet kapott.

Az építkezés befejezését követően a báró elhunyt, a díszítő munkákat már özvegye, Santa Croce Mária Magdolna készíttette. A végleges befejezés évét (1730) a déli homlokzaton elhelyezett emléktábla jelöli. A régebbi épületrészek felhasználásával, barokk stílusban épült kastély tervezőjét Voit Pál stíluskritikai alapon Giovanni Battista Carlone, egri püspöki építész személyében határozta meg.

Írásos forrás hiányában azonban megoszlanak a vélemények a kastély tervezőjének személyét illetően. Carlone mellett felmerült Johann Lucas von Hildebrandt bécsi építész neve is.

Az együttest egykor francia jellegű barokk kert vette körül. Erről és az épület 18. századi megjelenéséről tervek, alaprajzok és homlokzatrajzok maradtak fenn.

Gróf galánthai Esterházy István ugyanis 1763-1764 között Franz Anton Dvorzaczky közreműködésével felértékeltette és felmérettette a birtokot. Esterházy jelentős átalakításokat végeztetett a kastélyon, az emeleten reprezentatív helyiségeket alakíttatott ki.

Edelény

A Bódva folyó kiszélesedő völgyében, Miskolctól 25 kilométerre található. A Bódva nagyon szép "völgyi folyosója" a régi időkben a hadak útja, békés időben kereskedelmi út volt. A Bódva szurdokában Borsod vára állt őrséget az ősi időkben, Edelény a Bódva hídjai felett rendelkezett, első okleveles említése 1299-ből származik.

A város gazdasági szerkezetét hosszú évtizedeken át a szénbányászat és a mezőgazdaság határozta meg. A bányákat azonban 1995-ben bezárták. Napjainkban szőlő- és gyümölcstermesztés a jellemző a vidékre.

Az Aggteleki Nemzeti Park világörökségi területére, híres barlangjaihoz a városon keresztül vezet a főútvonal. A város környékéhez tartozik a szelíd lankák között keletre megbúvó, aprófalvas Cserehát, hamisítatlan falusi hangulatával: nyugaton a ma még kevésbé ismert romantikus Galyaság.

Látnivalói

A Borsodi Tájház a város és a Bódva völgye regionális múzeuma. Három porta lakóház- és gazdasági épületegyüttesét foglalja magába.

Edelény/edeleny_borsodi_tajhaz_netre_medium.jpgA lakóépületek és a fennmaradt gazdasági épületek a Bódva menti népi építészet szinte érintetlenül megmaradt reprezentánsai. A három porta termeiben a néprajzi anyagon kívül látható még cipész-, kerékgyártó-, kádár- és kovácsműhely, Hodossy Gyula kovács- és rézöntő mester munkái és a múzeum jelentős textilgyűjteményéből egy szép és gazdag kiállítás. Helyet ad a Borsodi Földvár ásatása során előkerült leletanyag egy részének is. Működtetője a Művelődési Központ, Könyvtár és Múzeum.

Edelényi református templom
A késő gótikus épület a város legrégibb építménye, 1330 körül épült. Impozáns belső tere miatt érdemes megtekinteni a műemlék templomot.

Még Füzérradványon az NKA támogatásból vásárolt ülőgarnitúra

 

Nemzeti Kulturális Alap

A Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) a Dessewffy család tulajdonából származó, 19. századi ülőgarnitúra vásárlására - az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély számára - benyújtott 2309/826 azonosítójú pályázatunk a Múzeumi Szakmai Kollégium által 600.000,- Ft, azaz hatszáz-ezer Ft/00 támogatásban részesült.

Látogatói kommentárok

Dr. Rónay-Coburg Dezső István
2012 nov. 02 - 11:10

Kérem, értesítsenek a további fejleményekről a kastély újjáépítésével kapcsolatban.
Köszönettel:
prof. Dr. Rónay-Coburg Dezső István


Derecskei Gyula
2010 ápr. 21 - 23:24

A kastély lehetséges tervezői között érdemes lenne megvizsgálni L’Huilier báró esetleges szerepét. Hadmérnök volt, 15 évet szolgált Italiában. A kastélysziget eredeti zsiliprendszere,az épület alapozása, statikája erre utalhat.Elképzelhető, hogy a báró neki tetsző, korábbi épületek egyes részleteit lemásolta, mintakönyvként kezelte és felhasználta,egyszerűbb formában. (Felső Belvedere Jenő hg.téli palotájának lépcsőháza, a Villa Manin íves előudvara stb.)A terveket más, titkos terveivel együtt, a báró halálát követően a katonaság lefoglalta és Bécsbe szállította.


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: