Dörgicse, romemlékekÖsszes műemlékünk

Árpád-kori templomromok, Dörgicse

A középkorban még három különálló része volt Dörgicsének. így három Árpád-kori templomrommal is büszkélkedhet. Ezek közül a legrégebbi a felsődörgicsei, amely a 12. században terméskőből épült. Ezt a kicsinek bizonyuló templomot egy évszázaddal később háromszorosára bővítették. Kisdörgicse román építészeti jegyeket viselő templomát a 13. században emelték, éppúgy, mint Alsódörgicse látványos templomát. Ez utóbbi ikerablakos tornya és nagyobb méretű hajója viszonylag épségben vészelte át az elmúlt évszázadokat, ám a hajdan mellette álló kolostorból szinte semmi sem maradt. A faluban nagy hagyománya van a szőlőművelésnek és borkészítésnek. Az utcákon sétálva ódon pincéket és parasztházakat is láthatunk.

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

A dörgicsei árpádkori templomromok a Forster Központ új honlapján >>>

Látogatói kommentárok

Balatoniromok
2013 máj. 09 - 16:18

Szép környék. Jártunk mi is mindhárom romnál, a felsődörgicseit már dokumentáltuk is a blogon. Az alatta lévő temetőből látni az alsódörgicsei tornyot.


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: