Festetics-kastély, Dég

Dégen található Magyarország egyik legszebb - és egyetlen látogatható - klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja ölel körül. A kastélyhoz sok legenda fűződik: a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik. Bár nem maradtak fenn bizonyítékok rejtélyes gyűlésekről, az tény, hogy több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal is szabadkőműves volt.

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

A dégi Festetics-kastély a Forster Központ új honlapján >>>

KÖZLEMÉNY

Kedves Látogatók! 2012 októberében tókotrási munkák indulnak a kastélyparkban!
A park továbbra is ingyenesen látogatható és a kastély a szokott nyitva tartással üzemel. A Hollandi ház szigete és a tópart bizonyos területei a munkálatok miatt csak korlátozottan közelíthetők meg.

Tárlatvezetés a kastélyban

Tárlatvezetés DégenA képre kattintva egy videó segítségével bepillantást nyerhetnek a kastélyban megtekinthető állandó kiállítást bemutató tárlatvezetésbe.

 

Részlet a Kossuth Rádió "A hely" című riportműsorából:


Dég/Deg_hatso_homl_fenyok_medium.jpg"A kastély Pollack Mihály korai alkotása, nem véletlenül emlékeztet homlokzata a Nemzeti Múzeumra. Építtetője, Festetics Antal zseniális gazdálkodó volt, aki a termékeny mezőföldön nemcsak növénytermesztéssel foglalkozott, hanem juhokat vett, erre építette a gácsi posztógyárat, és tevékeny szerepe volt a jól tejelő svájci tehenek elterjesztésében.

A kastély története

Dég/Deg_homlvirag_medium.jpgA kastély 1810 és 1815 között, az ország „leggazdagabb köznemese", Festetics Antal (1764-1853) császári és királyi kamarás megbízásából épült, aki a tervezéssel az általa már korábban is foglalkoztatott neves építészt, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő képviselőjét bízta meg.  A kastély park felőli homlokzata a Magyar Nemzeti Múzeum épületére emlékeztet - nem véletlenül, hiszen mindkét épület tervezője Pollack Mihály (1773-1855) volt. A múzeum történelmi nevezetességű lépcsőjével ellentétben azonban Dégen nem lépcső, hanem kavicsos rámpa vezet a parkba.

Rendhagyó építészeti megoldások közé tartozik az is, hogy az ovális dísztermet nem az épület központi részén, hanem sarokszobájában alakították ki. Ezzel átellenben pedig a szintén ovális alaprajzú, ám intim méretű grófnői fürdőszoba bújik meg.

Az 1920-as években Festetics Sándor átalakíttatta, korszerűsítette a kastélyt: ekkor született a belső terek ma látható, a klasszicizmus formavilágát követő dekorációja.

Hollandi-ház

Dég/Deg_hollandihaz_allo.jpgA park tavának szigetén álló, festői megjelenésű épületet 1891-ben, egy korábbi épület helyén emelték. Földszintes része tehénistállóként szolgált (az itt lakó és a szigeten legelésző hat tarka tehén a park fontos látványelemének számított), emeletes részében pedig a tüdőbeteg Festetics Andorné gyógyítására berendezett lakosztály kapott helyet, mivel az ammónia tartalmú istálló levegőjét és a frissen fejt tejet gyógyító hatásúnak tartották. A szigetet eredetileg dróton áthúzható csónakon lehetett csak megközelíteni a kastély felől, a mai híd később épült.

Kastélypark

Magyarország egyik legnagyobb szabású és leglátványosabb tájképi kertje (angolkertje) a dégi kastélypark, amelyet több patak találkozásánál, enyhe lankán alakították ki. Mérföldnyi hosszúságú, festői halastava a leghosszabb a hazai parkok tavai között. Szigetének ékessége egy különleges kerti építmény: a németalföldi stílusban épült vöröstéglás Hollandi-ház, melynek földszintes részén tehénistálló volt, míg emeletes részén az egyik tüdőbeteg grófné szanatóriumként szolgáló lakosztálya kapott helyet. Dég/Dég_légi_medium.jpg

A parkban egész évben élményt nyújtó, kiadós sétára indulhatunk.

Megújuló történeti kertek; a nyertes KEOP pályázatokról szóló közleményünk:
Letöltés >>>

Ide kattintva a fejlesztés honlapjára navigál.  

Dég település

Az Árpád-kor óta lakott település, Nyugat-Magyarországon, Fejér megyében fekszik. Első okleveles említése 1138-ból maradt fenn, 1342-ben a simontornyai majd az ozorai uradalom része volt. A török hódoltság alatt valószínűleg elpusztult, és csak a XVII. század végén települt be ismét. A Festetics család 1769-ben vásárolta meg Déget és a környékét és birtokolta egészen a II. világháború végéig, 1945-ig. Az ő nevükhöz fűződik a református templom és a Pollack Mihály által tervezett plébániatemplom építése is. (Mindkettő fontos látványelem a parkban.)

Múzeumi Működési Engedély

Dég, Festetics-kastély
Látogatói kommentárok

Gulyás Géza
2010 jún. 26 - 19:10

Kb:1984-ben voltam itt családommal.Akkor még nevelő otthonként működött.Valaki meg tudná nekem írni mikor szűnt meg? Nagyon érdekelne mert 1963-1968-ig itt nevelkedtem. És ha volna valaki aki ez idő tájt itt tartózkodott kérem írjon nekem.Neveket nem írok mert hátha nem vállalja be a nevét pedig tudom pár ismerősöm nevét. Tisztelettel….....    s


Simon Szilvia, Makovecz Gyula
2010 máj. 03 - 11:11

Május 1-én voltunk Dégen, nagyon kellemesen éreztük magunkat. Először március végén, hirtelen ötlettől vezérelve terveztük felkeresni a kastélyt, de nem találtuk meg. (Később derült ki, hogy a kastély nem lett volna nyitva, így csak a parkot tudtuk volna megcsodálni). Talán pontosabb irányító táblák segíthetnék a kirándulókat a faluban. Amúgy látszik a gondoskodás, hogy kevés pénzből megpróbálják a maximumot kihozni. Gyönyörű a park, és az idegenvezetés is minden igényt kielégített. Reméljük, ha lassan is, de vissza tudják adni a régi fényét a kastélynak is. Mi még biztosan visszatérünk.


Harangozó Gergő
2010 márc. 22 - 17:37

Itt lakok Dégen mindenkinek ajánlom, aki megteheti legalább egyszer nézze meg a parkot. A tavon lehet horgászni. Én például szinte minden nap lemegyek a bátyámmal pecázni a tóra, vagy csak a barátaimmal sétálni.


horváth dorina
2010 márc. 09 - 16:41

én itt lakom dégen és én minden nyáron meg a barátaim leszoktunk menni a kastélyhoz körbejárjuk és fényképezgetünk.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Dózsa Józsefné
2010 jan. 25 - 15:43

2009.-ben voltunk Dégen utoljára, a kastély és a park nagyon szép.Gyermekkrori emlékek füznek ide.De sokat sétáltam a kastélyparkban!Rég volt 1957.-ben. A szüleim itt születtek.Nagyapám lengyel származású volt.Ki tudja dédapám hogy vetődött ide!?A sokat megért kastélyt gondos kezek óvják és megpróbálják régi fényét visszaadni.Ádja meg a sors Őket.Teca


Magasföldi Ernő
2010 jan. 15 - 12:08

17 éves koromig Dégen laktam szüleimmel, nagyszülők és nagybácsik még a mai napig is ott élnek. Gyermekkorom legemlékezetesebb, legszebb éveit éltem meg Dégen, ahová a mai napig is visszahúz a szívem! Gyönyörű ott minden!


Kiszely Péterné
2009 okt. 19 - 18:01

Életünk során sokat emlegetjük Déget. Én 14 éves koromig minden nyáron ott nyaraltam.  2 évig ott jártam ovódába, ahol a nagynéném szakácsnő volt. Csodálatos időt töltöttem ott. A kastély és a park mindig lenyügözött. Édesapám még szolgált a kastélyban. Én mint nevelőintézetet ismertem meg.
Lassan 60 éves leszek, de sajnos az utóbbi évtizedekben nem jutottam le. Tavasszal nővéremmel tervezzük a kirándulást Dégre.


Réczi Márta
2009 okt. 15 - 13:20

Gyermekkorom legszebb emlékei ehhez a csodálatos kis faluhoz kötődnek. Minden iskolai szünetet itt töltöttem el, és csodálatos élményekkel gazdagon jöttem haza. A karácsonyt már nyáron vártam, mivel az egész család összejött, függetlenül attól, hol laktak. Saját kezűleg készítettük a szaloncukrot, díszeket, sütöttünk, főztünk. Sokat pancsoltam a kastélyhoz tartozó hideg vizű medencében, és csavarogtunk a kastély parkjában. Amikor férjhez mentem, a férjem is rabja lett a falunak, és amikor időnk engedte, jöttünk. Sokat horgásztunk, és mindig rácsodálkoztunk a természet szépségére. Kis lányom is sok időt töltött lent, és most már ő is a párjával jön amikor teheti. Minden alkalommal bejárják a kastély környékét. Irigylem édesanyámat, aki itt született, és itt dolgozott még abban az időben, amikor nevelőotthonként funkcionált. Kevés embernek adatik meg, hogy ilyen gyönyörű környezetbe dolgozhat. Szívem egy csücskében nagy helyet foglal el ez a kis falu.
Réczi Márta


Ágota
2009 aug. 12 - 18:24

Csodálatos élmény volt számomra a séta a parkban és a kastélyban. Az épület világos, emberléptékű, és nagyon is el lehet képzelni, hogy milyen lehetett ott lakni.
Köszönet mindazoknak, akik lehetővé tették és teszik, hogy az állapota megőrződik-javul, és látogatható. Remélem, egyszer majd az emelet is megnyílik, illetve, hogy a melléképületekre is vigyáznak. (A parkról nem is beszélve, a hatalmas fáival!)
Jó munkát hozzá!


Dr. Tóth Gézáné
2009 júl. 14 - 11:56

Gyermekéveimet töltöttem Dégen. A szívem csücske. Anyám a nevelőotthonban (kastély, kastélykert )dolgozott és minden nap vitt magával. Csodálatos élmény volt ott tölteni minden napjaimat. Ma is gyakran ellátogatok oda, a gyökereimhez.


Gabóca
2009 jún. 22 - 15:06

Június 20.-án voltunk Dégen, ami nagy meglepetéssel szolgált számunkra. A csodálatos park, a kastély szellemisége magával ragadó volt. Sajnos a rossz idő miatt nem állt módunkban nagy sétát tenni, de ezt pótolandó hamarosan visszatérünk.


Komlós Anita
2009 jún. 13 - 16:11

Június 5-én voltam Dégen és néztem meg a kastélyt! Életem egyik legszebb élménye marad! Remélem hamarosan újra ott lehettek!


Jóka Zsolt
2009 ápr. 02 - 20:43

Sziasztok.2005-ben voltam először Dégen a kastélyt megnézni.Siófok volt a cél, de kíváncsiságból kitértem oda a kedvesemmel. Azóta minden évben betérek oda mert hatalmas élményt nyújt az egész kastély és környezete. Nagyon varázslatos és már tervezem most nyáron is a látogatást:)...


Szarka Kornél
2009 márc. 31 - 16:33

2008.08.05-én voltam először Dégen,a kastélyt megnézni meg a hozzá tartozó parkot,és a Hollandi-házat.Barátnőm javaslatára látogattuk meg együtt, de annyira magával ragadott a hely,hogy fontolgatom hogy újból elmegyünk és ismét meg nézzük a kastélyt, aztán egy jót kirándulunk a hozzá tartozó tó mentén.Tudom ajánlani minden korosztály számára,egy jó idő töltés,kikapcsolódás céljából.Érdemes felkeresni,jó a levegő, csendes, nyugodt békés környezet.


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: