Festetics-kastély, Dég

Dégen található Magyarország egyik legszebb - és egyetlen látogatható - klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja ölel körül. A kastélyhoz sok legenda fűződik: a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik. Bár nem maradtak fenn bizonyítékok rejtélyes gyűlésekről, az tény, hogy több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal is szabadkőműves volt.

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

A dégi Festetics-kastély a Forster Központ új honlapján >>>

KÖZLEMÉNY

Kedves Látogatók! 2012 októberében tókotrási munkák indulnak a kastélyparkban!
A park továbbra is ingyenesen látogatható és a kastély a szokott nyitva tartással üzemel. A Hollandi ház szigete és a tópart bizonyos területei a munkálatok miatt csak korlátozottan közelíthetők meg.

Tárlatvezetés a kastélyban

Tárlatvezetés DégenA képre kattintva egy videó segítségével bepillantást nyerhetnek a kastélyban megtekinthető állandó kiállítást bemutató tárlatvezetésbe.

 

Részlet a Kossuth Rádió "A hely" című riportműsorából:


Dég/Deg_hatso_homl_fenyok_medium.jpg"A kastély Pollack Mihály korai alkotása, nem véletlenül emlékeztet homlokzata a Nemzeti Múzeumra. Építtetője, Festetics Antal zseniális gazdálkodó volt, aki a termékeny mezőföldön nemcsak növénytermesztéssel foglalkozott, hanem juhokat vett, erre építette a gácsi posztógyárat, és tevékeny szerepe volt a jól tejelő svájci tehenek elterjesztésében.

A kastély története

Dég/Deg_homlvirag_medium.jpgA kastély 1810 és 1815 között, az ország „leggazdagabb köznemese", Festetics Antal (1764-1853) császári és királyi kamarás megbízásából épült, aki a tervezéssel az általa már korábban is foglalkoztatott neves építészt, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő képviselőjét bízta meg.  A kastély park felőli homlokzata a Magyar Nemzeti Múzeum épületére emlékeztet - nem véletlenül, hiszen mindkét épület tervezője Pollack Mihály (1773-1855) volt. A múzeum történelmi nevezetességű lépcsőjével ellentétben azonban Dégen nem lépcső, hanem kavicsos rámpa vezet a parkba.

Rendhagyó építészeti megoldások közé tartozik az is, hogy az ovális dísztermet nem az épület központi részén, hanem sarokszobájában alakították ki. Ezzel átellenben pedig a szintén ovális alaprajzú, ám intim méretű grófnői fürdőszoba bújik meg.

Az 1920-as években Festetics Sándor átalakíttatta, korszerűsítette a kastélyt: ekkor született a belső terek ma látható, a klasszicizmus formavilágát követő dekorációja.

Hollandi-ház

Dég/Deg_hollandihaz_allo.jpgA park tavának szigetén álló, festői megjelenésű épületet 1891-ben, egy korábbi épület helyén emelték. Földszintes része tehénistállóként szolgált (az itt lakó és a szigeten legelésző hat tarka tehén a park fontos látványelemének számított), emeletes részében pedig a tüdőbeteg Festetics Andorné gyógyítására berendezett lakosztály kapott helyet, mivel az ammónia tartalmú istálló levegőjét és a frissen fejt tejet gyógyító hatásúnak tartották. A szigetet eredetileg dróton áthúzható csónakon lehetett csak megközelíteni a kastély felől, a mai híd később épült.

Kastélypark

Magyarország egyik legnagyobb szabású és leglátványosabb tájképi kertje (angolkertje) a dégi kastélypark, amelyet több patak találkozásánál, enyhe lankán alakították ki. Mérföldnyi hosszúságú, festői halastava a leghosszabb a hazai parkok tavai között. Szigetének ékessége egy különleges kerti építmény: a németalföldi stílusban épült vöröstéglás Hollandi-ház, melynek földszintes részén tehénistálló volt, míg emeletes részén az egyik tüdőbeteg grófné szanatóriumként szolgáló lakosztálya kapott helyet. Dég/Dég_légi_medium.jpg

A parkban egész évben élményt nyújtó, kiadós sétára indulhatunk.

Megújuló történeti kertek; a nyertes KEOP pályázatokról szóló közleményünk:
Letöltés >>>

Ide kattintva a fejlesztés honlapjára navigál.  

Dég település

Az Árpád-kor óta lakott település, Nyugat-Magyarországon, Fejér megyében fekszik. Első okleveles említése 1138-ból maradt fenn, 1342-ben a simontornyai majd az ozorai uradalom része volt. A török hódoltság alatt valószínűleg elpusztult, és csak a XVII. század végén települt be ismét. A Festetics család 1769-ben vásárolta meg Déget és a környékét és birtokolta egészen a II. világháború végéig, 1945-ig. Az ő nevükhöz fűződik a református templom és a Pollack Mihály által tervezett plébániatemplom építése is. (Mindkettő fontos látványelem a parkban.)

Múzeumi Működési Engedély

Dég, Festetics-kastély
Látogatói kommentárok

Kaszás István
2014 aug. 27 - 11:18

Alsó tagozatos tanulóként kerültem a Nevelőotthonba 1978 október közepén.
Elég nehezen barátkoztam meg az idegen környezettel,a kastély akkori lakóival.Az egyetlen dolog ami számomra első pillanattól örömet jelentett,az hogy az alagsortól egészen a padlásig felfedezhettem a kastélyt.Szomorú és fájdalmas emlékeim is vannak,ugyanakkor itt ért utol az első igazi diákszerelem!


Dóczi Anett
2014 aug. 10 - 17:23

A kastély és a park is csodálatos lett, igazi élmény sétálgatni az új hidakon. A padokat és a szemeteseket azonban nagyon hiányoljuk. Reméljük hamarosan padon üldögélve is élvezhetjük a csodálatos látványt.


Eszter
2014 máj. 30 - 21:32

Mikor pici gyerek voltam, rendszeresen hozott ki a gyülekezetünk innen gyerekeket családokhoz nyaralni. Hozzánk is jöttek, nagyon kedves barátaim lettek a gyermekotthonból. 1991-ben nekünk is alkalmunk volt egy hetet a kastélyban (illetve a kertjében sátorban) tölteni. Nagyon nagy élmény volt, azóta visszavágyom. Bár csak 5 éves voltam ekkor, viszonylag sok emlék megmaradt, de mivel sokszor álmodtam is erről a helyről, összemosódott a kettő. Úgy szeretnék akkori fotókat látni, ill. valakivel, aki itt lakott/dolgozott végigsétálni.


Szigeti Tibor
2014 jan. 21 - 16:51

Én az alsó tagozat 3.osztály második felét és a 4.osztályt töltöttem itt.(1977)Nekem is a szép emlékek jutnak eszembe,azóta is emlegetem.Osztályfőnök és nevelő tanárunk Gyenei István(Pista bácsi)és felesége Magdi néni voltak.Nagyon sokat köszönhetek nekik!1.csoport,Parancsnok(igen,az volt a titulusa):kisgyuri.grin
Kancsal Mihály nevére is emlékszem,szerintem osztálytársak lehettünk.
Cumi…Hát igen a neve ismert volt,de ő akkor 1.ralyos volt,tehát idősebb mint én,a bátyámmal Szajkó Imrével volt együtt.
Ha valaki olvassa ezen írást a néhai csoportból,keressen rám a facebook-on.


Fang Tibor
2013 okt. 28 - 20:36

Szép napot!! Édesapám Fang Tibor ( Cumi) nevelkedett ott érdeklődnék emlékszik-e rá valaki?


Olasz Móni
2013 szep. 20 - 0:36

Csodálatos környezetben található a kastély.Még biztosan visszajövünk,mert a Hollandi-házat felújítás miatt nem tudtuk megnézni.


Somogyi (Forest) László
2013 feb. 04 - 18:27

Örülök, hogy motorosként eljöttünk ide. A kastély és a park is megérdemelné, hogy felújítva és méltóan karbantartva,álljon az emlékek őrzésére, és a látogatók rendelkezésére. A kis szigeten megpihenve valami megmagyarázhatatlan nyugalom és béke szállt ránk. Remélem, nem jut az enyészet sorsára a Hollandi ház és a kastély sem, mint sok más magyarországi kastély és vár.


Kürtös
2012 dec. 05 - 14:59

06.00 óra kürtszóra ébresztő ( szolgálatnak 30 perccel korábban.)
05 perc reggeli torna.
tisztálkodás. ( hideg víz )
TAKARÍTÁS !
Rajszemlére felkészülés.
Szolgálat összehívása eligazításra kürtszóval.
Inspekciós tanár eligazítja a szolgálatot ( 10 fő, később 11. napos, ügyeletes, 2.db. EÜ.őr. 2.db. gazdasági felelős ( gazfickók ) 1.db. őr.pk. 2.db. őr. 1.db. kürtös, ) később kiegészült 1. db. repülő őrrel. )
Kürtszó jelzi a szemle megkezdését. Szolgálat ketté válik és meg kezdi a szemlét. rajok ( csoportok ) felsorakoznak. Parancsnok, vagy helyettese beadja a jelentést a szolgálatnak. megkezdődik a szemle ( szőrözés ) . A jelentés tartalmazza a létszámot, a jelenlévőket, távol lévőket. ( beteg, szökött, egyéb. )
A szemle értékelése, a hiányosságok, pontlevonások rögzítése a füzetbe.
Reggelihez levonulás. ( félszelet vékonyan megkent vajas kenyér, rajta egy átlátszó felvágott, 1. bögre lötty.)
Iskolába kivonulás, alsó tagozat marad az intézetben.
Iskolai órák.
iskola végeztével sorakozó, bevonulás az intézetbe.
Ebéd.
átöltözés munkaruhába MUNKAHELYEKRE elvonulás. ( lakatos műhely, asztalos műhely, ponthegesztő műhely, kertészet ).
Munka végeztével irányított szabadidő ( kb. 1. óra.) tanóra ( 2. óra )
A fenti programok kezdése és vége kürtszóra.
Esti takarítás ( tantermek, külső körletek.) Söprés, felmosás, sikálás, kefélés.
Esti szemle ( szőrözés ) Szemle eredménye, pontlevonások.
Esti tisztálkodás, aki nincs büntetve, esetleg tévé.
09,00 takarodó.

Másnap ugyan ez.

Mi az a pontlevonás ?

Lyukas zokni 1. pont. ( mindig lyukas volt, mert állandóan csak egy zoknit használtunk. Ráncos ágy, 1. pont. Szakadt ruha 1. pont. tankcsapda a padlón, 1.pont. A pontlevonások személyre szóltak, de a raj vagy csoport össz-pontjából kerültek levonásra. ( verseny volt ) .A pont levonásokat minden esetben büntették, többnyire tévénézés megvonásával, de gyakran veréssel is. Attól függ, hogy a nevelő milyen hangulatban volt, mennyit ivott.

Az alsó tagozatosok voltak a csoportok. 2. fiú csoport és 1. lány csoport.

A felső tagozatosok voltak a rajok. 3. fiú raj és 2. lány raj.

Mind a csoportoknál, mind a rajoknál volt parancsnok és 2. helyettese. Többnyire a legagresszívabbak, velük végeztették el a nevelők a piszkos munka egy részét.

1. lány raj: nevelő: Pásztor Béláné ( Julcsás )
2. lány raj: nevelő: elfeledtem.

1. fiú raj: Nevelő Sósfalvi Gyuláné Ari néni. ( alkoholista, szadista, Makarenkó tip. )

2. fiú raj: Bors Csaba: alkoholista, szerette a lányokat. Az egyik legundorítóbb volt.

3. fiú raj: Vadon Zoltán. ( a felesége egy külön szám volt,  )

Csodás évek voltak. A fentiek alapján talán látszik, hogy mélyen belém ivódott. Persze többet is lehetne írni erről.

Többnyire olyanok jöttek ide nevelőnek, akik C. vágányra kerültek. teljesen alkalmatlanok voltak más pályán. Alkoholisták, pedofil hajlamúak, stb.

Persze azt nem értem, hogy ezt az időt miért nem számolták be a munkaviszonyba, pedig rendesen, iparszerűen dolgoztunk. Beszámolhatták volna a katonai kiképzésbe is, mint kadét iskolát.
Ez egy olyan hely volt, ahol szó szerint nem volt kerítés ( néhol jelképesen, a gróf idejéből ) Az a legrosszabb börtön, ahonnan nincs hová szökni.

Hát én ezt tudom hozzá tenni. A sok lenézést, a társakat, akik többségét szívből utáltam, a nevelőket, akiket szintén. persze volt ott tisztességes ember is pl. A Lukács család, de Ők elmentek. Volt olyan is, aki nem volt gazember, csak hagyta magát az árral sodorni.


Széles István
2012 szep. 28 - 18:12

Látom,sokan emlékeznek..-örvendek annak is,hogy éveken át fújtam azt a bizonyos kürtöt,amire mások szívesen emlékeznek.
Mandolin zenekarunk volt-és alig vártuk a kis Lukácsot,neki volt csapágy golyója,és csocsó fenomén volt…aki nem élt ott nem érthet ebből semmit.Már nem járok vissza,nem ismerek rá..sajnos.


kucsera László
2012 szep. 20 - 11:04

Szasztok én is itt nevelkedtem, és utána itt is dolgoztam a kastélyban mint kertész. Szeretnék a régi ismerősökkel beszéln. Nagyon jó visszaemlékezni a régi időkre.


Kovács Gábor
2012 aug. 16 - 21:10

A mai napon voltunk. Dégen.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, megér egy kitérőt ha Balatonra mentek.

Üdv mindenkinek


Vastag Ferenc
2012 jún. 18 - 22:11

1965-től-1973.ig. magam is részese voltam a gyermek otthon lakóinak. Visszagondolva nem mondom hogy nem hiányzott a szülői háttér és környezet,de a festői táj az ott dolgozók, nevelők tanárok Gyuszi bácsi mint igazgató,és kedves felesége, Takácsbácsi ig. helyettes, Zoli bácsi a nevelőtanárom, de sorolhatnék sokakat, minden tőlük telhetőt szívből megtettek, hogy ezt feledtessék. Ezért mindekinek köszönet. Igen elcsattant egy két pofon katonás rend és fegyelem, de így lett belőlem - belőlünk egy ruhával tele bőröndel a kezünkben elindítva a nagyvilágba - Ember. Öt éven keresztül fújtam azt a bizonyos kürtöt- ébresztő,étkezések, sorakozó, még ma is a fülembe csengenek ezek a hangok.Szerencsére maradt egy két emlékem tablókép képek, és mindig jó érzéssel tölt el mikor közel negyven év után nézegetem őket.Már alig várom hogy családommal a közeljövőben visszatérhessek egykori otthonomba.


Dr. Vajda József
2012 jún. 15 - 16:49

Munkámmal kapcsolatban jutottam el Makóról Dégre tavasszal. Kísérőmet erősen foglalkoztatta, hogy láttam-e már annyi medvehagymát virágozni. Nekem nem tűnik fel, ha a hagyma nálunk virágzik, bár az is érdekes. De a kastély parkjában lélegzetelállító a látvány. Nem arra céloztam, hogy jellegzetes az illata a virágoknak…! Bejárhattuk a kastély parkját, a kastélyt is, sétáltam a kis tó szigetén és eszembe jutott az ott forgatott mozifilm is. Nagyon hirtelen született az ötlet, hogy látogassam meg a kastélyt, valamint a parkot. Mégis született egy rövid videofilm a sétáról. Úgy gondoltam, hogy jövetelem célja, amiről természetes, hogy film készült, mellé nagyon értékes bónusznak adom a kis filmecskét. Legyen ez meghívó mindenki számára, aki megtekinti a munkámat, legyen sok irigyem, aki nem tud elmenni! Azért, hogy tudják mit is kell irigyelni, mindenki figyelmébe ajánlom azt a tíz percet!


Lukács László
2012 máj. 26 - 21:37

Dégen töltöttem a gyermekkoromat,ebből 4 évet az intézetben “maszek” gyerekként.A szüleim ugyanis ott voltak pedagógusok.Sohasem fogom elfelejteni a csoportos kirándulásokat az erdőben,a téli játékokat a befagyott tavon,a diákolimpiákat, a modellező szakköröket és azokat a jóérzésű pedagógusokat,akik próbáltak olyan körülményeket teremteni a nehéz sorsú gyermekeknek,hogy család nélkül is elviselhető legyen az élet számukra.49 évesen is hallom a trombitaszót ami mindennap felhangzott a kastély hátsó lépcsőjén.Aki ott élt,az ma is hallja.Nekem ezt jelenti a kastély.


SIMON GÁBORNÉ
2012 máj. 23 - 14:05

Én már elég régóta ismerem a kastély minden zegét zugát mert régen,sajnos állami otthonként működött,és sokáig a lakójaa voltam,de így a képeket nézve nagyon szeretném megnézni hogy most hogy is nézhet ki.


Lukács László
2012 máj. 23 - 6:30

Köszöntök mindenkit. A gyermekkoromat én is Dégen töltöttem 13 éves koromig.Ebből 4 évet az intézetben töltöttünk a családommal.A szüleim pedagógusként dolgoztak ott.Vagyis én “maszek"gyerek voltam.Ahogy azt akkor mondtuk.Rég voltam már ott,de máig hallom a fülemben azt a trombitaszót amivel jeleztek a gyerekeknek,hogy milyen programok kezdődnek,vagy végződnek.Az ember 49 évesen sem tudja elfelejteni azt a szép parkot,az erdőt,a tavat,a csoportos kirándulásokat,a Diákolimpiákat,a sportiskolások nyári táborait,a modellezőszakköröket.Bálint Gyuszi bácsit,és az összes rendes embert,akik azon igyekeztek,hogy a nehéz sorsú gyerekek otthonuknak érezhessék ezt a szép környezetet.Tisztelet nekik ezért. U.i.:Szia,Kuminka Ica!


Daróczy Károly
2012 ápr. 06 - 2:11

Itt laktam a kastélyban 1965-1973. Bálinz Gyula volt az igazgató. Sokszor monták nekem, hogy egyszer majd megfogod hálálni a pofonokat, mert az élettől sokkal nagyobbakat kapsz majd!
-Hogy honnan tudták! De igazuk lett. Most 50 éves fejjel, amikor már nem újra tervezzük az életünket, értettem meg! Érdekes…pedig akkor hogy fájt!!!
Én nem bánnám, ha mégegyszer ennyi pofont is kapnék, csak jönne el megint az az idő. A pajtásaimmal együtt.
Igen…egy kis menyország volt az, maga a paradicsom.


Helen
2011 ápr. 14 - 5:41

Látom nem csak rám volt ilyen hatással ez a hely, több embert megigézett. 3 éve látogattam el először a kastélyhoz és teljesen magával ragadott. Nem tudom miért,de van valami különleges hatása a helynek.Sétálgatva a tó körül vannak olyan területek ahol olyan érzésem van mintha különleges energiamezők uralkodnának, valami miatt vonz ez a hely és érzéseket hoz elő.
Tud e valaki részletesebben írni erről a helyről az itt történt eseményekről, emberekről, vagy esetleg tudja, hogy hol nézhetnék utána?
Legutóbb a múlt hétvégén sétálgattam a parkban a tó körül. A park tele volt medvehagymával, a nap gyönyörűen sütött sugarai megcsillantak a szél-fodrozta tó vizén. Olyan volt mintha csillámport szórtak volna a tóra. Csodálatos. Ezt látni kell.
Az információkat előre is köszönöm.


Szabó Csilla
2011 márc. 08 - 14:33

Én is itt éltem,ebben a kastélyban a húgommal együtt 1976 -1981-ig.
Nagyon büszke vagyok rá,hogy itt élhettem egy ilyen gyönyörű helyen.
Most is nagyon szép,de akkor még szebb volt,mert gondoztuk.
Nagyon jó lenne ha a z ÁLLAM nem hagyná,hogy az enyészeté legyen.
Látogassa aki megteheti.


Bozai Mihály
2010 dec. 14 - 23:17

Gyermek korom egy részét itt éltem le a kastélyban,ami számomra
nagyon kellemes volt,Csodás ,pazar, az épület és környéke.Mindenkinek ajánlom ezt a mesés helyet.


kancsal mihály
2010 dec. 14 - 14:18

Sajnos én itt növekedtem még 40-év múlva is megigéz.


Bozai Mihály
2010 dec. 14 - 10:54

Én is itt éltem gyermek korom jó részét a kastélyban. 70-években
életem legszebb gyerek éveit töltöttem ezen a csodás mesés helyen.
A kastély kinézete pazar,ezt látni kell aki ilyen hangulatra vágyik.
A családomat is elvittem erre a   szép mesés kastélyba.Csak áradozni tudik róla…....
Üdv nektek!


Kuminka Ilona
2010 szep. 27 - 16:27

Gyermek korom idő szakát nap mint nap itt éltem le. Ugyan is ebben a szép kastélyban éltem .Nagyon szeretem itt élni. A mai napig vissza járok látogatóba kis családommal. A jó levegő és a szépség mind magáért beszél. Ajánlani tudom mindenkinek aki még nem járt itt.


Nagy-Miticzky Léna
2010 aug. 16 - 18:55

7 éves vagyok. Nagyon tetszett a kastély, de főképp a kertje és a sziget a házzal!!!
Minden gyerek menjen el oda!


Cseh Szilvia, Marc Habets
2010 júl. 20 - 9:52

Csatlakozni szeretnénk az előttünk szólóakhoz, mind a park, a kastély"gyönyörűségét” és a oda utat nem mutató táblák hiányára utaló hozzászólásokhoz. Én a magam erejéből próbálom majd népszerűsíteni a Hollandiából Magyarországra utazó turisták közt az oda látogatást (mert a holland házat nagy siker övezi!!!). És ha nem veszik rossz néven a kedves Dégi lakosok, ők is picit tesznek e mesés unicum megőrzéséért, szebbé tételéért vagy csak a népszerűsítéséért, higgyék el ki fog fizetődni! Szerintem ez az egész falu, ország érdeke lenne. A segítő kezek munkájához köszönetet és további kitartást kívánunk! Mi is biztos visszatérünk!


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: