Budavári De la Motte – Beer-palotaÖsszes műemlékünk

Budavári De la Motte – Beer-palota, Budapest

A budavári lakónegyedben, a Dísz téren áll az egyemeletes barokk palota, amelynek szerény, elegáns ízléssel díszített homlokzata mögött a budai vár igazi ékszeres ládikája rejtőzik. A műemléket 2013. nyarán a vagyonkezelő megnyitotta az épített örökség iránt érdeklődő nagyközönség előtt, mert építészeti és művészi értékei páratlanok. Az 1780-as években kiépült, emeleti, térsorának eredeti, késő rokokó és kora klasszicista, bibliai jeleneteket ábrázoló díszítőfestése egyedülálló a várnegyed lakóházai körében. Pincéjének járatai levezetnek a vár alatt húzódó szövevényes pince- és alagútrendszerbe és egy közelmúltban felfedezett természetes barlangba. Boltíves tereinek építészeti kialakítása a magyarországi barokk stílusra jellemző finom ízlés és formavilág jellemző példája.

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

A De la Motte - Beer-palota a Forster Központ új honlapján >>>

Múzeumi Működési engedély

Az engedély ide kattintva letölthető >>>

MEGNYITOTTUK!

A De la Motte – Beer-palota, mely korábban irodai funkciója miatt nem fogadott látogatókat, és a nagyközönség csupán a Kulturális Örökségnapok alkalmával tekinthette meg, 2013. június 22-től immár palotamúzeumként - folyamatosan fejlődő korhű berendezéssel várja vendégeit, megismertetve őket a 18. század kevésbé ismert hétköznapjaival. További információk >>>

Építéstörténet

A palota, miként a legtöbb budavári épület, középkori alapokon nyugszik. Az eredetileg két különálló telek 1723-ban Schulz János Lőrinc asztalosmester és neje tulajdonában egyesült. 1760-ban a De la Motte házaspár - De la Motte Ferenc Károly Jácint császári mérnökkari alezredes és neje, Neuner és Hochenberg Krisztina - megvásárolták a házat. Ez idő alatt átépítették, és folyamatosan bővítették.

A Franciaországból érkezett főúri nemesi család építési tevékenységét idézi az épület szerkezetének mai formája a földszinten, és az emeleten is. A földszinti belső terek fiókos donga boltozata megegyezik az emelet udvarra néző helyiségeinek boltozataival, s ezek a szerkezetek kétségtelenül a fennmaradt ház legkorábbi építési periódusából származnak.

Falképek

Dísz tér/Dísz_tér_egtykori_háló_medium.jpgA szerény külsejű Budavári Palota legpompásabb dísze az emeleti síkmennyezetes „enfilade": az egy tengelyre felfűzött öt szobából álló barokk térsor. A szobák kétszárnyú ajtói, spalettás ablakai míves barokk vasalással ékes eredeti, vagy a meglévők alapján legyártott, értékes szerkezetek. Szokatlan módon a rézdoboz-záras barokk ajtók mindkét szárnyán kilincs van, így azokat egy mozdulattal elfordítva mind az öt tágas helyiség egybenyitható, ezáltal mintegy egyetlen nagy térré formálható. A térsor egységességét külön kiemelik az eredeti, 18. század második feléből származó, mind színekben, mind figurális mintákban igen gazdag falképek, melyek nagyszabású megjelenésükkel uralják a látványt, élményszerűen idézve a barokk idők mindennapjait.
Látogatói kommentárok

Ligeti Géza
2014 szep. 17 - 21:58

Tisztelt Üzemeltető !
Bár Szalay Gábor egy kicsit sarkosan fogalmazott, de igaza van. A látogató a budai várban - az ország turisztikai központjában - többet vár el az 5 jórészt üres szobánál. Bizonyára lehet még találni a múzeumok raktáraiban korhű bútorokat, melyekkel berendeznék a szobákat. (Az utolsó szobából a beépített szekrényt viszont el kéne távolítani .....)
A kisasszonyok előadásán túlmenően lehetne pl. egy kb. 10 perces videóval bemutatni hogyan éltek / élhettek a 18. század második felében, milyen lehetett egy korabeli patika, stb. és minden olyat, ami közelebb hozza a látogatót a korhoz és a ház egykori lakóihoz.
Ha a többi múzeumhoz hasonlóan ezt a palotát is “felturbóznák”, és megfelelő szlogennel jobban reklámoznák, megtérülne a befektetés, sokkal több elégedett látogatójuk lenne.
Üdvözlettel:
Ligeti Géza


Ozvegy Gyorgyi
2014 feb. 03 - 11:31

Tisztelt Látogatóink!
Elnézésüket kérjük, de a Hozzászólások-rovat ezen a honlapon (http://www.nemezteimuemlek.hu; http://www.muemlekek.hu) 2013. december – 2014. január hónapban technikai okok miatt nem működött, és javítás alatt állt. Most ideiglenesen rendeződött a probléma, és a beérkezett hozzászólások újra aktiválhatók, de még néhány hétig a türelműket kell kérjük, mert előfordulhatnak még apróbb fennakadások.
Üdvözlettel:
Özvegy Györgyi
honlapszerkesztő
http://www.muemlekek.hu


Szalay Gábor
2014 jan. 19 - 22:24

De van kommentár, de nem adják közre, mert nem bírják a kritikát elviselni!


Szalay Gábor
2014 jan. 15 - 10:29

Mi az, nem bírják még az enyhe kritikát sem? Ha nem teszik fel az előző hozzászólásomat, akkor igen nagy botrányt fogok csapni a működésükkel kapcsolatban!


Szalay Gábor
2014 jan. 13 - 10:47

Minden tiszteletem a Forster Központé, hogy végre ezt a palotát is meg lehet látogatni. Nekem az egésszel kapcsolatban csak az a bajom, hogy nem biztos, hogy az ilyen kifejezéseket: legpompásabb dísze, stb alkalmazni kellene, mert szerintem a látogatókban ez a kifejezés talán más színvonalat takarhat és csalódni fog a látottakban, mert azért valljuk be, a szobák a palota homlokzatához hasonlóan szerény kialakításúak. A megfogalmazás is azt sugallja, hogy itt van más is, de ezek közül az öt egybenyíló szoba a legpompásabb. Hát nincs (leszámítva egy kis konyhát, ami szerintem a legjobb az összes helyiség közül). A pénztáros kisasszonyok nagyon kedvesek, jól értenek az idegenvezetéshez, de úgy látszik a palota reklámja nem túl jó (pedig az elhelyezkedése kiváló), mert igen kevesen látogatják. Fenti véleményemet az alapján alkottam meg, hogy több mit 100 kastélyt láttam már (ezek zöme elérhető az URL címemen keresztül).
Ám tényleg örüljünk annak, hogy egyáltalán látható egy ilyen hely a Budai Várnegyedben!


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: