Edelény, Kastélysziget 2010.09.15 állapotbemutatás

1/3. Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ, Edelény,
L'Huillier-Coburg-kastély

(Nevesített projekt, ÉMOP-2.1.1/A-2008-0003, a projekt összköltsége: 2.194.000.000 Ft)

Rövid állapotbemutatás:

A 2009 őszén elindult kivitelezési munkák az árvízzel kapcsolatos „Vis maior" miatt 2010. május 17-től augusztus 17-ig leálltak. Néhány projektelemet az ÉKÖVIZIG előírásai alapján újra kell terveztetni (a gyalogos hidat 70 cm-el meg kell emelni, a parkoló szintjét 50-70 cm-el meg kell emelni, a terminálépületet el kell választani a depóniától, a belső szerviz utat 6 m-el beljebb kell hozni). Az újra tervezés közbeszerzése jelenleg folyik. A restaurálási tevékenységek a külső homlokzat kivételével ütemterv szerint haladnak (falkép restaurálások, kályha restaurálások, fém restaurálások).

A kivitelezés jelenlegi készültségi foka: A teljes tető rekonstrukció készen van, az összes bontási és statikai megerősítési munkák elkészültek, jelenleg a födém feltöltések folynak. A geotermikus fúrások 70 %-a elkészült, a külső közművek 60 %-a készen van. A szeptemberben elfogadásra kerülő új ütemterv szerint az idén készen lesz az északi homlokzat és az összes új ablak beépítésre kerül. A PR marketing tevékenységre kiírt közbeszerzési pályázat sikeresen lezárult. Elkezdődött az arculat tervezés és a kastély honlapjának megtervezése. A projektben már csak két olyan terület van melynek közbeszerzési kiválasztása még nem történt meg: eszközbeszerzés (csillár, egyéb eszközök), 3-D film.
A projekt kivitelezésének módosított véghatárideje: 2012. február 2.

Pénzügyi elszámolások, kifizetések állása:

A projekt kifizetési folyamata - kisebb zökkenőkkel - jól halad, a nehézségek oka az, hogy KSZ részéről folyamatos személyi változások történnek és ez megnehezíti a hatékony kommunikációt. Az elszámolások területén a közeljövőben itt is probléma lesz, hogy a projekt kezdete óta megváltozott az ÁFA mértéke, így az eredetileg tervezett teljes beruházási költség várhatóan növekedni fog. A KSZ az ÁFA növekedés támogatási részét várhatóan kompenzálja majd számunkra, ugyanakkor a kapcsolódó önerő növekedést még nem tudjuk, hogy ki fogja számunkra kompenzálni. A probléma a jövő év elején már pénzügyi, likviditási problémákat fog okozni.

A projekt elején átalakítottuk a menedzsment szervezetet, így belső menedzsmenttel indult a projekt. Ez az önerő területén előirányzat átcsoportosítást von maga után, amit kezdeményeztünk, de nem tudtuk még végigvezetni, mert jelenleg valahol a NEFMI keretein belül van a jelzésünk.

Elszámolt, elismert és kifizethető támogatási költség jelenleg az EMIR 2010. szeptember 12. adatai alapján: 487.019.587 Ft, mely a támogatás 26,26%-a.