A dégi Festetics-kastély történeti kertjének rekonstrukciója - KEOP – 2009-7.3.1.3
A dégi Festetics-kastély történeti kertjének rekonstrukciója - KEOP – 2009-7.3.1.3

Üdvözöljük a dégi Festetics-kastély történeti kertjének rekonstrukciója
- KEOP – 2009-7.3.1.3 projekt honlapján.

A jelen honlap célja, hogy bemutassa Magyarország egyik legszebb - és egyetlen látogatható - klasszicista kastélya, a dégi Festetics-kastély történeti kertjének rekonstrukcióját célzó KEOP projektet. Az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozásában megvalósuló projekt elsődleges célja a történeti kastélykert vízrendszerének egyik fő értékét adó Parktó és a Keleti (Etelkai) árapasztó csatorna helyreállítása. Az elvégzendő tevékenység eredményeként mintegy 8,06 ha nagyságú terület komplex élőhely-rekonstrukciója valósul meg. Ezzel Magyarország egykor legszebb, de az elmúlt évtizedekben méltatlan állapotba került tájképi kertjének újabb egysége (a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által a kastély épülete körül már megvalósított kertrendezés mellett) nyeri vissza valamikori fényét.

A projekt két ütemben valósul meg.

Az első (előkészítő) ütemben elkészül az előzetes vizsgálat, a környezetrendezési terv, a vízjogi létesítési engedélyezési terv, valamint elkészül a részletes megvalósíthatósági tanulmány. Továbbá beszerzésre kerülnek a megvalósításhoz szükséges engedélyek és egyéb dokumentumok. E tevékenység megvalósításának teljes költsége 12.343.875 Ft, melyből az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás 12.343.875 Ft.

A második (megvalósítási) ütemben kikotorják a parktavat, valamint a leeresztő csatorna egy részét, elkészül egy előülepítő és ökológiai előkezelő iszapcsapda, csaknem 720 méter partszakasz kerül felújításra, megvalósul az árapasztó csatorna részleges rekonstrukciója, valamint új vízkormányzó, árvízelvezető és vízszintszabályzó berendezéseket telepítenek. A projekt második ütemében elvégzendő munkák tervezett ellenértéke 205.731.250 Ft, melyből az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás 200.000.000 Ft.© 2010 Nemzetiműemlék. . Site by Truckmedia.